Меню Затваряне

Синдром на Диоген – какво го причинява?

Синдром на Диоген – какво го причинява? Много психиатри са на мнение, че синдром на ДИОГЕН може да бъде причинен на човека от стрес и самота…Дали това е така?

Болестно състояние, или?…Синдром на Диоген – какво го причинява? Да се върнем на въпроса! Кой е Диоген, защо това психическо заболяване се нарича СИНДРОМ НА ДИОГЕН? Диоген от Синоп е гръцки философ, съвременник на Аристотел. Според легендите е живял в бъчва, за да докаже пред света, че жизнените потребности на човека са минимални. Той се е отказал от всичко, от всякакви удобства, за времето си. Хората са го смятали за странник.В днешно време, хората засегнати от синдрома на Диоген също са странни. Те правят впечатление с необичайното си поведение. Повечето живеят затворени в апартаменти или къщи, избягват контакт с околните, не канят никой в дома си, дори и роднини. Не е задължително да изглеждат като клошари, има случаи когато са добре облечени. В повечето случаи са интелигентни хора, които са претърпяли някаква драма в живота си и това е отключило заболяването.

Синдром на Диоген – въпрос на психика?

За пръв път се заговаря за синдром на Диоген, Меси или Плюшкин в началото на 60-те години на миналия век. Психиатрите са направили редица изследвания на такива пациенти и са дали наименование на заболяването им. Да, самота или трагедия могат да предизвикат това състояние…Тези хора са затворници на самите себе си! Наблюдават се големи нарушения в поведението им, като например изолация от външния свят и много занижена хигиена. Около 5% от населението на земята страда от това психическо разстройство. Счита се, че страдащите са хора на възраст над 65 години, но фактите говорят, че възрастовата граница отива надолу, за най-голямо съжаление.

Почистване след синдром на Диоген – какво намираме в къщите на страдащите от това заболяване?

Почистването след синдром на Диоген е доста трудна задача. Това можем да кажем от първо лице, защото се сблъскваме доста често с такива случаи. Когато нашити екипи отворят вратата се изправят пред стена от боклуци: тези хора натрупват в дома си огромни количества вещи, отпадъци, храни. Те живеят в бедност, въпреки, че е възможно да имат спестени или скрити пари. Страдащите от Диоген, обаче, не отдават никакво значение на парите, за тях важни са предметите, от които дори нямат нужда.

Хората със синдром на Диоген /синдром на Меси/ имат изключително занижена хигиена!

Те се се къпят, миришат лошо. В домът им цари хаос, обикновено санитарните помещения, като баня и тоалетна, отдавна не функционират и също са затрупани от боклуци. За тоалетна ползват целия си дом или пластмасови бутилки от минерална вода, които в зимните дни използат и за сгряване. Често пъти в апартаментите и къщите няма ток, вода, отопление. Отопляват се с хартии и нацепени мебели иди дърва, често пъти възникват и пожари. Съседите са тези, които първи се сблъскват в проблема. Входовете на блока са пълнат с хлебарки, мишки, плъхове. Зловонният аромат, който се носи от апартамента кара всеки да го заобикаля…Странното е, че никой не сигнализира за това, а е редно, като съседи да се опитаме да помогнем на тези хора.

Апелираме към всички да са отговорни, сигнализирайте на 112 или в някоя социална служба, този човек утре може да е ваш роднина или близък приятел. Нека помогнем тези хора да имат по-достоен живот!

Call Now Button