Меню Затваряне

Синдром на Диоген – какво го причинява?

Синдром на Диоген - фирма за почистване след патологично събирателство - chistachi.com

Синдром на Диоген – какво го причинява? Много психиатри са на мнение, че синдром на ДИОГЕН може да бъде причинен на човека от стрес и самота…Дали това е така?

Синдром на Диоген – какво го причинява? Болестно състояние, или?…Да се върнем на въпроса! Кой е Диоген, защо това психическо заболяване се нарича СИНДРОМ НА ДИОГЕН? Диоген от Синоп е гръцки философ, съвременник на Аристотел. Според легендите е живял в бъчва, за да докаже пред света, че жизнените потребности на човека са минимални. Той се е отказал от всичко, от всякакви удобства, за времето си. Хората са го смятали за странник. В днешно време, хората засегнати от синдрома на Диоген също са странни. Те правят впечатление с необичайното си поведение. Повечето живеят затворени в апартаменти или къщи, избягват контакт с околните, не канят никой в дома си, дори и роднини. Не е задължително да изглеждат като клошари, има случаи когато са добре облечени. В повечето случаи са интелигентни хора, които са претърпели някаква драма в живота си и това е отключило заболяването.

Синдромът на Диоген – въпрос на психика?

За пръв път се заговаря за синдром на Диоген, Меси или Плюшкин в началото на 60-те години на миналия век. Психиатрите са направили редица изследвания на такива пациенти и са дали наименование на заболяването им. Да, самота или трагедия могат да предизвикат това състояние…Тези хора са затворници на самите себе си! Наблюдават се големи нарушения в поведението им, като например изолация от външния свят и много занижена хигиена. Около 5% от населението на земята страда от това психическо разстройство – синдромът на Диоген. Счита се, че страдащите са хора на възраст над 65 години, но фактите говорят, че възрастовата граница отива надолу, за най-голямо съжаление. Огледайте се около вас, вероятно ще забележите хора, които отговарят на описанието за патологични събирачи на вещи. Понякога те са под носа ни, а ние не ги виждаме. Забелязваме ги само, когато някои ни насочи вниманието. Както вече споменахме по-горе, става въпрос за психическо заболяване, а не просто колекционерство.

Почистване след синдром на Диоген – какво намираме в къщите на страдащите от това заболяване?

Почистването след синдром на Диоген е доста трудна задача. Това можем да кажем от първо лице, защото се сблъскваме доста често с такива случаи. Когато нашити екипи отворят вратата се изправят пред стена от боклуци: тези хора натрупват в дома си огромни количества вещи, отпадъци, храни. Те живеят в бедност, въпреки, че е възможно да имат спестени или скрити пари. Страдащите от Диоген, обаче, не отдават никакво значение на парите, за тях важни са предметите, от които дори нямат нужда. Все по-често виждаме ровещи мъже и жени в кофите за боклук по градовете. Задавали ли сте си въпроса защо го правят? Някои вероятно търсят храна. Други търсят желязо, ценни метали, пластмаса, нещо ценно, което ще могат да предадат на вторични суровини или продадат. Има една категория хора, които ровят в контейнерите, защото търсят там определена вещ: книга, списание, врата, куфар, компютър, фаянсови плочки…да, това се нарича патологично събирателство, или синдром на Диоген.

Хората със синдрома на Диоген /синдром на Меси/ имат изключително занижена хигиена!

Те се се къпят, миришат лошо. В домът им цари хаос, обикновено санитарните помещения, като баня и тоалетна, отдавна не функционират и също са затрупани от боклуци. За тоалетна ползват целия си дом или пластмасови бутилки от минерална вода, които в зимните дни използват и за сгряване. Често пъти в апартаментите и къщите няма ток, вода, отопление. Отопляват се с хартии и нацепени мебели иди дърва, често пъти възникват и пожари. Съседите са тези, които първи се сблъскват в проблема. Входовете на блока са пълнят с хлебарки, мишки, плъхове. Зловонният аромат, който се носи от апартамента кара всеки да го заобикаля…Странното е, че никой не сигнализира за това, а е редно, като съседи да се опитаме да помогнем на тези хора.

Почистване след смърт в клошарско жилище, след синдром на Диоген или Меси

Тежко е почистването след смърт в клошарски апартамент. Тежко е и в прекия, както и в преносния смисъл. Определено трябват подготвени екипи, и заради гледката, и заради миризмата. Особено неприятно е, ако трупът е престоял в имота. Тези хора най-често нямат наблизо близки и роднини. Те имат навика да се дистанцират и да ги държат настрани. Има и случаи, в които близките не подозират, че техните родственици страдат от този проблем. Уверяваме ви, такива случаи съвсем не са редки.

Фирма за почистване след синдром на Диоген няма да намерите лесно. Защо, ще попитате вие? Защото екипите, които се заемат с тази дейност трябва да са много добре обучени. Те на практика работят в екстремни условия. Има и риск от зарази и нараняване, защото в тези имоти самите помещения са трудно достъпни.

Обществото трябва да помогне на хората в нужда

Апелираме към всички да са отговорни, сигнализирайте на 112 или в някоя социална служба, този човек утре може да е ваш роднина или близък приятел. Нека помогнем тези хора да имат по-достоен живот!

Доверете се на ЧИСТАЧИ.КОМ за почистване и извозване на отпадъци след синдром на Диоген. Нашите екипи ще се отзоват веднага. Ние се съобразяваме с желанията на роднините и близките на човекът, който страда от това заболяване. Всичко се извършва дискретно, за да не създаваме дискомфорт за хората.

Имате нужда от услугите на фирма за почистване на силно замърсен имот или апартамент, или за почистване след смърт, или за почистване след синдром на Диоген? Знаем, че проблемът при почистване на къщи, апартаменти и имоти след синдром на Диоген е голям. Знаем, че имате спешна нужда от нас. Ние ще се отзовем в най-кратък срок, приемаме и спешни поръчки. Телефонът е един – ЧИСТАЧИ 0888881000. Работим за нашите клиенти 7/7, просто се обадете! Ще направим оценка и ще ви дадем най-добрата цена.

Call Now Button